Tuesday, April 25, 2006


Direnç daha çok merkezde ve bizim İran Azerbeycan'ı bölgesinde, yani Hamedan, Zencan bölgesinde yoğunlaşacaktır.

İRAN'DA SOL DİRENİŞİ ÖRGÜTLEYEN BİR REJİM MUHALİFİNDEN ÇARPICI AÇIKLAMALAR

İslam devriminden sonra ülkenin kuzey kesimindeki sol direnişi örgütlemiş ve bu nedenle 8 yıl İran hapishanelerinde yatmış bir adam... Rahmi Tuna, İran'da nüfusu 35 milyonu bulan Azeri Türkleri arasında çok güçlü bir etkiye sahip. Çarpıcı şeyler söylüyor. Mesela mı? "Bush ne kadar kadar manyaksa Ahmedinecad da o kadar manyaktır. Olası savaş halinde 55 bin İranlı canlı bomba dehşet saçacak.'

Ruhi Tuna kimdir?

Aynı zamanda bir heykel sanatçısı olan Ruhi Tuna, yaklaşık yedi yıldan beri Türkiye'de yaşıyor ve sanatını icra ediyor. Pir Sultan Abdal'dan Mustafa Kemal Atatürk'e, Nazım Hikmet'e dek yüzlerce heykel yapmış, her birisini Türkiye'nin çeşitli yerlerindeki meydanlara, parklara, okullara kondurmuş. İran'da nüfusu 35 milyonu bulan Azeri Türkleri arasında hâlâ güçlü bir etkiye sahip olan Ruhi Tuna, politik faaliyetlerini Dünya Azerbaycan Kongresi çatısı altında sürdürüyor.

Sonunda ABD ile Iran arasında ipler gerildi. Her iki taraftan gelen ve şiddet dozu giderek artan açıklamalar bölgedeki tansiyonu yükseltiyor. İran nükleer silah tehditleri savururken, ABD'nin iran'a askeri müdahalesine artık kaçınılmaz gözüyle bakılıyor. Pazar Vatan, Iran islam devriminden sonra ülkenin kuzey kesimindeki sol direnişi örgütleyen Rahmi Tuna ile bu olası savaşı ve savaşın Türkiye'yi nasıl etkileyeceğini konuştu.

ABD'nin Iran üzerindeki "iştahım" nasıl yorumluyorsunuz?
Bu ABD'li strateji uzmanlarının uzun yıllar süren planlarının bir ürünü, sadece bugüne özgü olduğunu düşünürsek yanılırız. Oraya temelli yerleşmek için bir senaryo hazırladılar. Şimdi adım adım uyguluyorlar. Biz bunu Afganistan'da gördük, Irak'ta görüyoruz şimdi iran'da sahneleyecekler. Şah Rıza Pehlevi Amerika'nın himayesi altındaydı. Avrupa'nın desteğiyle Humeyni geldi. Amerika aynı yeri tekrar kazanmak, yerleşmek istiyor.

Nükleer silahlar bir kılıf mı?
İran, Irak'la yaptığı savaşların neticesinde büyük deneyimler kazandı, kendi silahını kendisi üretir hale geldi. İlk başta batıdan destek aldı, ama giderek uzmanlaştı. Kendi helikopterini, tankım, gelişmiş füzelerini üretir konuma geldi. Amerika da İran'ın kontrolden çıkabileceğini gördü, düğmeye bastı.

Sizce İran'a Amerikan müdahalesi ne zaman gerçekleşecek?
Bu yıl içerisinde olacağım sanmıyorum, Nisan'ın 29'undan sonra ambargo süreçleri, yaptırımlar başlayacak. Bunlar sonuç vermezse - ki vermeyecek-en erken 3 ila 5 yıl içerisinde İran bu bombaları elde edecek. Amerika gözlerini dikmiş izliyor, bunun farkında. İran'ın stratejik konumu, yapısı, güç dağılımı açısından fiziki müdahale olası değil. 2007 yılında bir hava saldırısıyla başlayabilir söz konusu müdahale.

"AMERİKA'NIN ASIL PLANI TÜRKİYE ÜZERİNE"

Olası savaş öncesi İran'ın verdiği fotoğraf nedir?
Biz her şeyden önce savaşa karşıyız. İran'a Amerikan müdahalesi bize felaketten, iç savaştan başka hiçbir şey getirmeyecektir. Amerika planlarını, İran - Irak savaşı sırasında silahlanan, önemli bölgeleri nüfuzları altına alan Kürtler üzerine yapıyor. Bugün bu bölgelerde 140 bin silahlı Kürt militan var. Şiilerden de pek öyle önemli bir direnç geleceğini sanmıyorum. Olan bize olacak. Hepsinden fazla bizim Türkler ölecektir orada. 35 milyon Türk, İran'ın aşağı yukarı her yerinde yaşamakta... Direnç daha çok merkezde ve bizim İran Azerbeycan'ı bölgesinde, yani Hamedan, Zencan bölgesinde yoğunlaşacaktır.

Amerika, Kürt kartını bu kez de İran üzerinden oynayacak size göre...
Bu sadece İran'ın sorunu değil, bütün bir Ortadoğu'nun meselesi. Size şu kadarını söyleyeyim: Amerika, iran'ı vurduğunda Diyarbakır merkezli bir Kürt devleti kurulmasını göze alın. Önümüzdeki 10 yıl içerisinde bunu göz önüne alın. Oraya düşecek bir bomba ile Türkiye'nin sınırında Kürtler yan yana gelecektir. Amerika'nın asıl planı Türkiye üzerine.

iran'ın buna yönelik hazırlığı ne?
Amerika İran'ı vurduğunda bölge bir savaş alanı olacaktır. Klâsik savaş yaşanmaz. 55 bin canlı bomba hazırladılar. Çevredeki ülkelerin, üslerini kullandırarak veya başka şekillerde Amerika'ya destek vermeleri durumunda bu canlı bombaları kullanmayı planlıyor İran yönetimi. Türkiye de, Azerbaycan da hedef alınacak, cephe buralara kadar genişleyecek.

AHMEDİNECAD AMERİKA'NIN MÜDAHALESİYLE Mİ GELDİ?
Ahmedinecad şahin kimliğiyle tanınıyor daha çok... George Bush ne kadar manyaksa, Ahmedinecad da o kadar manyaktır. Bu adamın iktidara gelmesi bile yine onların ekmeğine yağ sürmüştür. Biz onun geçmişini, yedi sülalesini biliyoruz. Sistem, dışarıdan bir etkiden bağımsız işleseydi Matemi gibi daha reformcu birisinin gelmesi gerekirdi. Dönüp tekrar, üstelik Ahmedinecad kimliğinde birisini getirmek akılla, mantıkla bağdaşmaz.

İran halkı, Ahmedinecad'ı iktidara getirmekle batının oyununa mı geldi?
Saddam'ın, Bin Ladin'in sahneye çıkışı neyse Ahmedinecad'ın iş başına gelmesi de odur. Bu adamda hiçbir mantık yoktur.
Ahmedinecad savaş sendromuyla büyümüş birisi, ekibi de öyle. Onun Bush'la bir çok açıdan ortak yanları var...


23.04.2006
Haber: Yılmaz KARABACAK


Share/Bookmark

1 Comments:

Blogger noodles kalafatt said...

güzel bir paylaşım

11:54 PM  

Post a Comment

<< Home